Megtetszett az egyik gazdát kereső szánhúzókutya – hogyan jelentkezhetek?

Érdeklődni a kiválasztott kutya felől az alábbi elérhetőségeken lehet:

www.facebook.com/alapitvanyaszanhuzokert (üzenetben)

Telefonon nem tudunk sajnos jelentkezéseket fogadni. Köszönjük a megértést!

Kérjük, mielőtt úgy határoz, szánhúzókutyát fogad örökbe, tájékozódjon a fajta jellegzetes vonásairól, javasolt tartási körülményeiről.

Az örökbefogadás menete:

-A kutyákra jelentkezni kizárólag a www.szanhuzoalapitvany.hu oldalon, a kutya adatlapján keresztül elérhető kérdőív kitöltésével lehet. Hivatalos jelentkezésnek kizárólag a hiánytalanul kitöltött kérdőív minősül!

-A kérdőív kitöltése után személyes találkozóra kerül sor. Panzióban lakó kutyáink esetében ennek helyszíne Budapest, Népliget, ideiglenes befogadónál élő kutyáink esetében rendszerint a kutya tartási helye.

Általában 2-3, néhány kutya esetében ennél több alkalomra is szükség lehet az ismerkedéshez, bizalom kiépítéséhez.

A személyes találkozótól vidéki jelentkezőink esetében sem tudunk eltekinteni.

Amennyiben a háztartásban van már kutya, ajánljuk, hogy a személyes találkozókon ő is vegyen részt, hogy közösen felmérhessük, adódhat-e konfliktus az új és a már meglévő kutya között.

-A kutyával, illetve önkénteseinkkel történő személyes találkozó után környezettanulmányt végzünk az állat jövőbeli tartási helyén. Különös figyelmet fordítunk a szökésbiztos kerítésre, nyílászárókra, a kert, illetve a kutya számára elérhető helyiségek rendezettségére, biztonságosságára.

Kérjük figyelembe venni, hogy az örökbeadást illetően csak a környezettanulmány után születik végleges döntés!

Minden kutyánk ivartalanítva kerül új gazdához, ettől kizárólag akkor tekintünk el, ha a beavatkozásnak komoly egészségügyi kockázata lenne. Kölyökkutyák esetében ivartalanítási kötelezettség terheli az új gazdát. A műtét elvégzését a kutya nyolc hónapos koráig el kell végeztetni, melyet szigorúan ellenőrzünk.

Amennyiben ugyanarra a kutyára több jelentkezés is érkezik, nem a jelentkezés sorrendje, hanem a jelentkezők által biztosított körülmények alapján hozunk döntést az örökbeadásról.

Alapítványunk nem szolgáltatást biztosít, hanem civil szervezetként, nonprofit módon, adományokból és a tagok hozzájárulásaiból fedezi a mentett kutyák körül felmerülő összes költséget (tételesen: orvosi karantén, alap védőoltások, ivartalanítás, élelmezés, panziós költségek, szükség szerint gyógyszerek, kímélő diéta, immunerősítő, roboráló szerek, szűrővizsgálatok). Állami támogatást a többi állatvédő szervezethez hasonlóan nem kapunk, hosszútávú működésünk és kapacitásunk az aktuális adományoktól és a tagok pillanatnyi anyagi helyzetétől függ, így örökbefogadás esetén kénytelenek vagyunk (minimális) anyagi támogatást kérni az örökbefogadás véglegesítésekor.

Ennek összege függ az adott kutyától és az adott jelentkezőtől, minden esetben a jelentkező bevonásával, közösen kerül megállapításra.

Egy-egy kutya esetén az alapítvány költségei a több százezer Forintot is elérik, ennek töredéke is biztosíthatja a következő, mentésre szoruló kutya oltását vagy élelmezését!

A gondozásunkban lévő kutyák nem megvásárolhatóak, anyagi juttatás ellenében sem tekintünk el a mindenkire kötelező érvényű örökbeadási protokollunktól.

Több jelentkező esetén a nagyobb mértékű anyagi támogatás ígérete nem jelent előnyt.

Amennyiben a teszttöltés, személyes találkozó vagy környezettanulmány során problémák merülnek fel, alapítványunk fenntartja a jogot másik, megfelelőbb habitusú  kutya javaslatára vagy akár az örökbeadás megtagadására. Speciális igényű fajtákról van szó, melyek ennek megfelelő elhelyezést és foglalkozást igényelnek a sérülések, balesetek, szökések megakadályozásának érdekében. A jelentkezés során erre minden örökbefogadónk figyelmét felhívjuk a kutya jellemétől, aktivitásától függően és amennyiben szükséges és lehetséges, módosítást javaslunk (kerítésjavítás, háziállatok biztonságba helyezése, stb).

Kutyát továbbajándékozásra, szaporítási célokra, láncontartásra, telepőrzésre nem áll módunkban örökbe adni.

Az örökbefogadás feltétele a betöltött 18 év.