Kérjük támogasd Alapítványunkat adód 1%-ának felajánlásával. Adószámunk: 18899173-1-43

Az ideiglenes befogadásról

Legyél Te is ideiglenes befogadó!

Miért jó ideiglenes befogadónak lenni?

Mert azt a hálát, szeretetet, odaadást, amit egy mentett kutya adni tud, szinte szavakba  önteni sem lehet. Azokban a kutyákban, akik az utcáról, egy kennelből, a nélkülözés és a magány után egy meleg otthonba költöznek, egy valami biztosan közös: a hála.

Amellett, hogy segítesz egy rászoruló kutyának, nekünk is segítesz. Ha befogadsz egy kutyát, amíg gazdára nem talál, súlyos terhet veszel le a vállunkról: csökkented a panzióköltséget, mely minden hónapban több százezer forinttal terheli alapítványunk pénztárcáját.

Mit kell tudnom?

Sokat nevetni. Jó sokat

Szánhúzókutyával az élet mindig vidám- na persze nem árt, ha olyasmin is tudsz nevetni, amin a szemben lévő kisközért vásárlói például nem.

Gondoskodni egy szeleburdi kutyáról.

Egy szánhúzó sosem fog egyedül, elmélyülten készülni a kertben a soron következő BH-vizsgára, cserébe kitalál magának és Neked egy sor remek programot, legyen az kirándulás, futás, úszás, huzakodás, tanulás vagy virágszagolgatás a teraszon vagy a kertben.

Biztonságos otthont nyújtani

Nem szépítjük: ők bizony másznak, túrnak, jönnek, mennek, virágszagolgatás közben olykor el is tévednek. Ezért fontos, hogy amennyiben kertes házban élsz, a kerítésed kellő hatásfokkal tudja eltántorítani ideiglenes kutyádat az elvándorlási kísérletekről.

Legyen sok szabadidőd!

Egy mentett kutya sok törődést, figyelmet igényel. Ha ideiglenes védenced elé leteszed a Háború és Béke bővített kiadását, majd elmész otthonról 10 órára, biztos, hogy a könyv napközben csak úgy felrobban. Magától. Persze lehet, hogy előtte elolvasta, ezt nem tudjuk. 

Csak akkor jelentkezz befogadónak, ha minden nap elég időt tudsz szánni védenced szocializálására, foglalkoztatására, mozgatására- pont úgy, mintha a saját kutyád lenne.

Beszélj velünk!

Fontos, hogy naprakészek legyünk nem csak panzióban, de ideiglenesbefogadónál élő védenceinkkel kapcsolatban is. Amíg te megosztod mindennapjaidat védenceddel, mi gőzerővel keressük végleges otthonát- ehhezmindig friss fotókra, jellemzésre van szükségünk.

Lakj közel!

Mivel állatorvosunk Budapesten található, rendezvényeink pedig legtöbbször Budapesten és környékén kerülnek megrendezésre, fontos, hogy elérhető közelségben legyetek- mármint Te és a kutya.

Tudnod kell elengedni

És végül, de nem utolsó sorban: tudnod kell elengedni. Nem akarunk hazudni: szívet tépő élmény megválni attól a kutyától, akit Te ráztál gatyába, aki Veled aludt éjszakánként, aki fülig érő vigyorral rohant hozzád a kertben kiásott virágokkal, aki hatalmas sóhajjal aludt el minden este a szőnyegen, aki szinte könnyes szemmel kunyerálta el a vacsorádat a konyhaajtóból bebámulva, aki jámbor mackóként bújt a lábadhoz, amikor csak lehetősége volt rá. Megnyugtatunk: minden örökbeadás nehéz ugyan, de minden elképzelhetőnél jobb érzés, mikor először látod viszont boldogan, vidáman, saját családjában. Mindenért kárpótol.

Mit adunk mi bele?

Amire éppen szükség van. Ideiglenesen befogadott kutyád élelmezését, állatorvosi költségeit mi álljuk. Amennyiben nem tudod megoldani a kutya fuvarozását az állatorvosunkhoz vagy rendezvényeinkre, önkénteseink ebben is segítségedre lesznek. Ideiglenes befogadónál lévő kutyáink ingyenesen járhatnak a Strázsa Kutyaiskolába, továbbá ha szükséges, szakképzett kiképző segít a kutya rehabilitálásában.

Mit kell tenned?

Ha úgy gondolod, szeretnél ideiglenes befogadója lenni egy-egy védencünknek, küldj bemutatkozó levelet az info@szanhuzoalapitvany.hu e-mail címre. Amire kíváncsiak vagyunk:

Végezetül álljon itt kedvcsinálónak néhány gondolat ideiglenes befogadóinktól

“Egyik séta alkalmával megpillantottam Mirát…a cukisága elvarázsolt… akkor tudtam, elrabolta a szívem, de mivel már volt otthon egy alapítványtól örökbefogadott Bonnie-m, így nem akartam második kutyát. Nem akartam –tényleg. De egyre csak sétáltunk együtt Mirával, majd Bonnie-val és Mirával és hát ők nagyon jól kijöttek… ekkor jött a gondolat, hogy sokkal egyszerűbb lenne, ha nem kellene kijárni a panzióba sétáltatni hanem ott nálunk mehetnének bandázni a csajok… illetve szegény ne ott legyen a hidegben (tél volt!) a rácsok mögött…megsajnáltam…egyszer pedig megszületett a válasz: Ideiglenes befogadás! És 2-3 napra rá Mira költözött hozzánk… ezzel egyidejűleg elfoglalta a kis helyét otthon nálunk… teltek-múltak a napok…a hetek…és helye már nem csak az otthonunkban volt, hanem a szívünkben is. Sok mindent kellett megtanulnia és bizonyítania, de ő mindig lelkesen állt mindenhez, cukisága pedig páratlan…” -Judit

“Nem mindig egyszerű feladat az otthonodba fogadni egy “nullkilométeres” kutyát, de minden pillanata megéri. A legnehezebb rész minden bizonnyal az elengedés- mire igazán összekovácsolódik az ember egy kutyával, rendszerint akkor jön el érte az álomgazdi, a nagy ő, a herceg fehér lovon, avagy a százéves álmából éppen felébredt hercegnő. Nehéz ügy- az ember rendbehozza őket, szereti őket, gondoskodik róluk, utána pedig elindítja őket a boldogság felé. Minden örökbeadásban meghal egy kicsit az ember, de éppen csak addig, amíg meg nem kapja az első igazán boldog, gazdás fotókat. Akkor újjáéled és erősebben hiszi, hogy érdemes ezt csinálni, mint valaha.” –Daniella

“Semelyik kutya nem szereti a bezártságot, szabadságra, de legfőképp családra vágynak. Az álomgazdi pedig nem minden esetben jön egyhamar…Mivel van egy szerény hajlékom, biztos voltam benne, hogy valamelyik kutyának örömet tudnék okozni azzal, ha elhoznám, nálam töltené idejét. Ezzel együtt eltökéltem, hogy megkeresem álomcsaládját. Amíg vártunk, vártunk, velem volt a meleg szobában, szeretetben. A legcsodálatosabb dolog volt, amikor a vidéki gazdik beleszerettek idikutyámba, majd hetekig tartottuk napi szinten a kapcsolatot, már nagyon várták az első találkozást. Elhatároztam, hogy segítek eljuttatni hozzájuk, és ez így is lett! Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, tényleg az várt minket, amiről mindig is álmodoztunk. Azóta is egy fantasztikus család tagja az én kis ex-idi kutyám. Megéri csinálni!!!” –Nelly

“Vannak nehéz pillanatok, de mégis hatalmas élmény. Én leginkább csak műtét utáni lábadozásra vállalok kutyákat 1-2 hétre vagy pár napra, ha épp beesik egy új kutya és nincs szabad kennel. Az S.O.S beeső kutya elhelyezésében az a legjobb, ha kiviszed egy körre sétálni és belebotlasz a gazdiba, aki lázasan keresi (bizony, ilyen is volt!). No meg a lábad alatt rohangáló kiskölyök, aki valójában baromi fárasztó és csak akkor mosolyogsz őszintén, amikor végre elaludt. Nem állítom, hogy nem fárasztó, de a kutyák odaadása maximálisan kárpótol minden mély sóhajért. Néhány nap után úgy hozzászoksz, hogy fel sem tűnik a sokadik kutya, csak hogy még egy csillogószempár vár Téged haza munka után.” -Saci

“A 3.ideiglenes kutya tölti nálunk rövidebb-hoszabb nyaralását, akikkel természetesen csupa móka és öröm az élet. Óvatosnak kell lenni, mert az ember eléggé hamar azon kapja magát, hogy a séták alkalmával nem azon töpreng, hogy „Mikor fognak jelentkezni már érte az álom gazdijelöltek?”, hanem azon, hogy “Hát, ha eddig itt volt és ennyire jól kijövünk egymással és szeretjük egymást, miért is ne maradhatna itt, hol is van az az örökbefogadási szerződés?” Nekem eddig mind a 3 kutyánál megfordult a fejemben ez a gondolat. Amikor azonban eljönnek értük a végleges gazdik és látni, hogy mennyire örülnek neki, az felbecsühetetlen, még ha szomorúan is válik meg az ideiglenesen nála lévő kutyától az ember. Egy szó mint száz, szuper dolog, sok érdekes jellemű kutyával lehet megismerkedni és mindeközben olyan segítséget nyújt az ember a bajba jutott kutyáknak, ami szinte pótolhatatlan.” -Benedek

Fontos információk

Kutyák