• image
 • image
 • image

Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

Prev Next

SZÁNHÚZÓK A FELELŐS GAZDIKÉPZŐ PROJEKTBE…

A Budapesti Corvinus Egyetem végzős mesterszakos hallgatói közül néhányan nagyot álmodtak és egy szuper kezdeményezést indítottak el nemrég. Örömmel fogadtuk a felkérést, amikor megkeresték Alapítványunkat, hogy segítsük őket ebben...

Bővebben

Köszönjük nektek!

Köszönjük MINDAZOKNAK, akik adójuk 1%-val hozzájárultak az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány fajtamentő tevékenységéhez! A szánhúzó fajtamentés több éve működik sikeresen, rengeteg kutyusnak talált - talál gazdát, fizeti az állatorvosi költségeket,...

Bővebben

Lehet-e a kutyapanzió második otthona a …

Nyáron nyaralunk, télen telelünk… mit tegyek, ha nem vihetem magammal négylábú társamat? Lehet-e a kutyapanzió második otthona a kutyáknak? Bár a legtöbb kutyatulajdonos törekszik arra, hogy a család kedvencét, négylábú társukat (akár...

Bővebben

Kompót története

Kompót történetének kezdete arra az időre nyúlik vissza, amikor én még nem önkénteskedtem. Így én is csak a többiek elbeszéléséből tudom, hogyan kezdte alapítványi pályafutását. Kompót (akkor még a hatalmat adó Zeusz néven) egy pár kutyája volt. Többször elszökött, magában rótta az utakat. Így szedték össze, így került az Alapítványhoz. Többször is. Nevelése egy seprűvel történt, meg némi csirkefarháttal. Így egy jó erős, de emberekkel elutasító, sőt hatalmaskodó kutya lett belőle. Végül gazdái úgy döntöttek lemondanak róla, és megbíztak minket az új gazda keresésével.

Tehát Kompót (illetve még mindig Zeusz) bekerült a Strázsa Panzióba. Ő úgy gondolta most is maga járja az utakat, emberekkel különösebben nem foglalkozott. A séták úgy teltek, hogy mint nehezék lebegtünk a póráz végén. Ha kapcsolatba próbáltunk vele kerülni, sunyi nézéssel és morgással találtuk szembe magukat. A viharisten szórta a villámokat. Jó kondiban lévő, erős kutya volt, szép nagy busa fejjel és gyönyörű fogsorral. Na igen, fogak…

elso.JPG

Végül úgy döntöttünk, kezelése meghaladja erőnket, tudásunkat és legfőképpen bátorságunkat. Így „szobafogságra” ítéltük. Megkapta ő is a sétákat a kiskertben, de ki nem mertük vinni. Vérzett a szívem ezért a csodás állatért, de féltem több kárt okozok, mint hasznot.

Megjött a szakszerű segítség, és szeptembertől napi szinten kezdtem Kompóttal (pontosabban Zeusszal) foglalkozni. Először én is csak nehezék voltam a számára, aki visszatartja a szabad kóborlástól. Aztán rájött, hogy vannak finom falatok, finom érintések, dicséretek is. Mivel pocakját szereti, jutifaliért szép lassan sok mindenre rá tudtam venni. Kezdetben csak az „ülsz” és a „pacsi” ment, később már a „fekszik” és olyan huskysan a „marad” is. Megtanulta, hogy nem mindig rossz, ha a kétlábúak megérintik, végigsimítanak a hátán, megfogják a lábát. Megtanultuk felvenni a kutyás élet kellékeit, mint például a szájkosár, az utazóhám és a húzóhám.

Mikor úgy gondoltuk biztonsággal tudunk hozzáérni, eljött az elkerülhetetlen ideje. Megfosztottuk a koronaékszerektől. Ezzel együtt búcsút mondtunk Zeusznak is.

Kompót szépen lassan változott. Már örült, mikor meglátott, tudta jön a séta, majd a vacsi. Elfogadta, hogy én irányítok, cserébe kapta a finom falatokat, a sok dicséretet és a sok simit. És szépen lassan kezdett a szívemhez nőni. Tudtam, hogy egy következetes gazdival nagyon boldog életet élhet. Nem akartam megtartani, de tudtam, fájni fog, amikor el kell engednem.

masodik.JPG

Jött a tél, a szánhúzók ideje és vele az alapítványi rendezvények. Mély levegő és Kompót ott ült a kisbuszba, ami vitt minket gödöllői karácsonyi rendezvényre. Kiderült igazi rendezvény-kutya. Ontotta a puszikat, hízelkedett. Nagyon tetszettek neki a kisebb gyerekek, hiszen hozzájuk fel sem kellett ugrani, ha puszit akart adni az arcukra.

harmadik.JPG

Eljött a karácsonyi szabi, vége a rohanásnak, végre több időt tölthettem vele. Kisebb hasmenésre nagy aggódással válaszoltam, és akkor már tudtam, nem fogom tudni elengedni.

Januári születésnapnál elhangzott a kérdés:

Mit szeretnél?

Kompótot!

Hmm, akkor csinálok almakompótot…

A kérdés többször felmerült, a válasz nem változott. Mikor tavasszal is ez volt a válasz, akkor kitartásom meghozta eredményét. Jöhet, ha….

Első problémánk Lili, az én 12 éves nyanyusom. Egyke gyerek, soha nem kellett másik kutyával osztoznia figyelmünkön, szeretetünkön. Na meg a párnát is egyedül birtokolhatja otthon. 

negyedik.jpg

A másik, hogy 10. emeleti panelba különben sem való husky. Egy sem, nemhogy kettő. A kertes ház gondolata már régtől megvolt, most csak rásürgettünk egy kicsit. De hát telt-múlt az idő, és vásárló nem jött.

Akkor enyhítettünk a feltételeken, jöhet, ha kijön Lilivel. Így új dolog tanulásába fogtunk, hogyan kell bánni a morgós, vén nyanyusokkal. Remélem ezt is gyorsan meg fogja tanulni és akkor már otthon folytathatom tanítását. Hiszen annyi minden van még, amit nem tud: ágyban aludni, kanapén henteregni, tévézni a gazdival…. De az már egy másik történet lesz.

otodik.JPG

És még valami! Soha nem akartam kékszemű, fekete-fehér huskyt. Mikor kislányként beleszerettem a fajtába, nekem kellett a vörös, az ezüst és a fehér is, de a fekete-fehér azzal a gonosz kék szemeivel, nem. Hogy miért készülök akkor a másodikat hazavinni? Mert ők kerültek közel a szívemhez. Mikor rájuk nézek, én nem a kéket, a feketét meg a fehéret látom. A figyelmet látom a szemükben, meg a kisördögöt. A gyönyörű könnyed járását látom, vagy a kis fókamozgását. Az ő varázsuk nem a kék szempárban, vagy a selymes fekete-fehér bundában rejlik, hanem egész lényükből.

Mindenkinek azt tanácsolom, ne csak a külsejét nézzék a kutyáknak, mert nem tudhatjuk, hogy valahol mélyen milyen csoda rejlik. 

hatodik.JPG

 

 

Prev Next

Miért éri meg önkénteskedni?

Sokan el sem tudják képzelni, hogy mi vesz rá embereket arra, hogy a legnagyobb hidegben...

Bővebben

Szánhúzót találtam! Mit csináljak?

Sajnos a szánhúzó kutyák és keverékeik természetüknél fogva hajlamosabbnak bizonyulnak a szökésre, kalandozásra, mint a...

Bővebben

KEDVES ÖRÖKBEFOGADÓINK!

Sajnos létszám stopot kell kimondanunk. Kétszer annyi kutya van nálunk, mint amennyi a kapacitásunk. A mentett kutyák panziós, etetési és orvosi költségei havi 600 ezer - 700 ezer forint körül járnak, amit egyszerűen képtelenek vagyunk fizetni, így muszáj kimondanunk, a jelenlegi állomány mellett nem tudunk újabb kutyát átvenni, így is még 6 kutya érkezik rövid időn belül alapítványunkhoz.


Kérjük, támogassátok alapítványunkat. HOGYAN?

 • a Támogatói klubon keresztül havi fix összeg utalásával,
 • Josera agilo vagy economy táp küldésével védenceink számára,
 • örökbefogadással,
 • támogatás utalásával a bankszámla számunkra vagy paypal címünkre,
 • virtuális örökbefogadással,
 • a jótékonysági vásár webshopból egy tárgy megrendelésével adományért cserébe.

KÉRJÜK SEGÍTSETEK, HOGY NE KELLJEN BEZÁRNUNK ALAPÍTVÁNYUNKAT. SAJNOS EZ A VESZÉLY VALÓS!

 • Bevételeink nincsenek, csak hatalmas kiadásaink.
 • Támogatás nélkül nem tud működni az alapítvány.
 • Ha mi nem leszünk, nem tudjuk mi lesz a rengeteg rászoruló szánhúzókutyával.

Bankszámla számunk: 10404742-50505249-49551019 K&H Bank
Nemzetközi bankszámlaszám: (IBAN) HU75 1040 4742 5050 5249 4955 1019,
Swift kód:OKHBHUHB
Paypal címünk: info@szanhuzoalapitvany.hu
Jótékonysági vásár webshopunk: https://www.facebook.com/alapitvanyaszanhuzokert/photos/…

SEGÍTS, HOGY SEGÍTHESSÜNK!

Üdvözlettel:
Dér Andrea
az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány Csapata nevében
www.szanhuzoalapitvany.hu
info@szanhuzoalapitvany.hu

Létszámstop

szanhuzo RT @DublinAirport: Highs of 28C in the Ionians in June. Win 2 flights to Athens with @aegeanairlines. Just FW & RT to enter. #DUBAthens htt…
szanhuzo Tavaszi Örökbefogadó nap és Kutyás családi nap! – Ne hagyd otthon a kutyádat sem! ;) http://t.co/fPOdtOEL8e
szanhuzo Bolondgomba házhoz szállítással, avagy Henry költözne! http://t.co/jQvxiD8maz
szanhuzo Yeti, a mindig jókedvű “Don Juan”, szerető otthonát keresi http://t.co/69h7pbvY71
szanhuzo Kiürült védenceink éléskamrája! Kérjük, segíts. http://t.co/3YOijhEHfD

közösség  4623

segíts!

1%


TÖLTSD LE


NYOMTASD KI


NYILATKOZZ

ÉS KÜLDD!