Név: Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

Bejegyzése: 2008. december.12.

Tevékenysége: Országos

Bejegyzett Székhely: 2013, Pomáz, Vróczi.u.44.

Központi telefonszáma: 36 70 576 12 47

Levelezési címe: 2013, Pomáz, Vróczi.u.44.

Adószám: 18899173-1-13

Az alapítvány számlaszáma: Kereskedelmi és Hitelbank Rt.(Szombathelyi fiók) :10404742-50505249-49551019

Nemzetközi bankszámlaszám:(IBAN) HU75 1040 4742 5050 5249 4955 1019

Rólunk

Hihetetlennek tűnik, hogy a gyönyörűséges szánhúzókutyák bajba is kerülhetnek. Sajnos azonban sokan felelőtlen módon, előzetes informálódás nélkül szerzik be őket, és amikor rájönnek, hogy ezeknek a kutyáknak mások a tulajdonságai, és igényei, mint amit elképzeltek, szélnek eresztik őket. Nem vitás, elkötelezettnek kell lenni ahhoz, hogy valaki toleráljon egy olyan kutyát, mely nem  őrzi a házat, unalmában hajlamos a szökésre, rombolásra, és a kisállatok levadászása a gyengéje.
Sajnos nagyon sokan szaporítják a szánhúzókutyákat, és bármilyen kis haszon reményében már adják is tovább a kölyköket a leendő gazda mindenféle részletes felvilágosítása, kikérdezése nélkül.
Ráadásul a szaporítóknál nem az újságokban, interneten fellelhető szépségeket, hanem olcsó utánzatukat lehet beszerezni. Sokan csak a kiskutya felcseperedése után szembesülnek ezzel.
Már ha jó esetben nem azonnal az állatorvosnál kezdik közös életüket egy, még a kölyök születési helyén beszerzett betegség miatt, merthogy a szaporítók az oltások és féreghajtások lespórolása mellett borzalmas körülmények között, koszban tartják, és silány étellel etetik a kölyköket, és sokszor még az anyától való elválasztáshoz szükséges 8 hetes kort sem várják meg és akár már 4-6 hetesen el is passzolják a kölyköket.

Szánhúzókutyát csak olyan tenyésztõnél, kennelnél szabad vásárolni:
ahol törzskönyvvel, oltásokkal, többszöri féreghajtással, mikrochippel adják a kölyköket,
ahol legalább az anyakutyát és lakóhelyét személyesen meg lehet tekinteni, ami tiszta és rendezett,
ahol a szülõk egészségügyi szûrésekkel (szem és diszplázia) rendelkeznek,
ahol a szülõk legalább tenyészszemlével, de lehetõleg kiállítási eredményekkel is rendelkeznek,
ahol évente, de inkább két évente maximum 1-2 alom születik és nem "tömeg-termelnek",
ahol 1 vagy 2 fajtájú kutya tenyésztésével foglalkoznak maximum,
ahol szerzõdéssel adják el a kölyköket,
ahol a tenyésztõ folyamatosan tartja a kapcsolatot az eladott kölykök gazdáival, és állandóan segíti õket tanácsaival,
ahol nem a kutyákból élnek.

A kutyatenyésztés hobby, és nem munkahely és megélhetési forrás!

Ha valaki nem tudja megfizetni egy minőségi kölyök árát, akkor fogadjon örökbe egy rászoruló szánhúzókutyát Alapítványunknál ahelyett, hogy a kutyák kizsákmányolásából élő szaporító tevékenységét támogatná egy olcsó kölyök megvásárlásával.

Alapítványunk létrejöttét 2008. évben a szükség diktálta. Előtte néhányan magánemberként mentettük a szánhúzókutyákat, azonban rá kellett jönnünk, hogy így csak nagyon kevés kutyán tudunk segíteni, muszáj szervezeti keretek között működnünk, hogy minél több kutyát megmenthessünk, ezért megalapítottuk az Összefogás a Szánhúzókért Alapítványt, mely később közhasznú besorolást is kapott a bíróságtól.

Működésünk több szinten történik.
Alapítványunk honlapján egy országos adatbázist működtetünk, melyben folyamatosan, napi frissítésben megtekinthetőek az elveszett, talált és örökbefogadható szánhúzókutyák.
A legsürgősebb eseteket Alapítványunk saját gondozásába veszi. Menhely hiányában Budapesten a Strázsa kutyapanzióban helyezzük el az országszerte mentett szánhúzókutyákat. Ide naponta többször jár önkéntes csapatunk a kutyákat sétáltatni, gondozni, és etetni is. Az alapítványunk gondozásában lévő kutyák természetesen a lehető leggondosabb állatorvosi ellátásban is részesülnek.
Alapítványunktól kutyát oltva, féreghajtva, chippel ellátva és ivartalanítva lehet örökbefogadni.
A mentési feladatok mellett felvilágosító tevékenységet is végzünk: évente rengeteg rendezvényen veszünk részt, emellett cikkeket jelentetünk meg a felelős állattartással kapcsolatban, illetve tartási, nevelési, etetési tanácsokkal látjuk el a hozzánk forduló szánhúzókutya tulajdonosokat, érdeklődőket.

Az alapítók
1. Dér Andrea magánszemély
2. Béres Gyöngyi magánszemély
3. Fenyvesi Mariann, magánszemély - alapítói  jogait gyakorolja Tóth Csabáné

Az Alapítvány kuratóriuma
Alapítvány képviselője és a kuratórium elnöke: Dr. Danai Valéria
Kuratóriumi tagok: Fehér Orsolya és Holló Gabriella

Az alapítvány célja
Északi szánhúzó kutyák (Szibériai husky, Alaszkai Malamut, Samoyed) mentése, közterületről való befogása és elhelyezése.
Örökbefogadó napok szervezése.
Az északi szánhúzó kutyák speciális igényeivel, ezeknek megfelelő tartással, neveléssel kapcsolatos ismeretek terjesztése, oktató-nevelő tevékenység.
Későbbiekben szánhúzó kutyák részére menhely létrehozása.

Az alapítvány nyitott, ahhoz a felajánlott összegnek az alapítvány számlájára történő befizetésével bel- és külföldi természetes és jogi személyek, intézetek és intézmények egyaránt csatlakozhatnak. A cél megvalósításához szükséges eszközök átadásával is csatlakozni lehet az alapítványhoz.

Kérjük segítsék munkánkat adományaikkal, felajánlásaikkal.

Köszönjük!

Önkéntes lenne?

Folyamatosan várjuk örökbefogadók, ideiglenes befogadók és önkéntesek jelentkezését. Továbbá várjuk sétáltatók jelentkezését is. Nem csak szánhúzó tulajdonosokat vagy a fajtát ismerő önkénteseket várunk! Nem baj ha nem volt még kutyád vagy ha más fajtájú volt. Sétáltatás Budapesten a Népliget területén az alapítvány védenceivel! Jelentkezni lehet:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.