• image
 • image
 • image

Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

2013. április 25. csütörtök, 11:17

Indul a kullancsszezon - a Népligetben is!

 

Hogyan néz ki?

Valószínűleg mindenki látott már kullancsot. Egy kis állattan: a pókszabásúak, azon belül is az atkák alosztályába tartozó paraziták. Főként az emlősök, madarak vérszívói. Kiskorukban apró méretűek (1-4 mm),  sötét színűek - emiatt sokszor nehéz észrevenni őket kellő időben, pláne az északi kutyák jellemzően dús, tömött szőrében - egészen addig, míg el nem kezdenek vért szívni. Pár nap elteltével a vérrel teleszívott kullancs a saját testsúlyának akár kétszázszorosára is duzzadhat. Ekkor már hatalmasra nőtt, szürke, barna, vagy fekete potrohuk figyelmeztet minket arra, hogy kutyánk veszélyben lehet.

Hol találkozhatunk vele?

Tévhit, hogy kullanccsal csak erdőkben, kiránduláskor, vidéken találkozhatunk. A kullancs sajnos ugyanolyan gyakori lakója a nagyvárosoknak, parkoknak, akár a szúnyogok, így akkor is rendkívül fontos az óvatosság, ha kutyánkkal egyébként nem szoktunk nagyokat barangolni. 

Szintén tévhit, hogy a kullancs a magas fák lombkoronájáról szemeli ki áldozatát és ugrik rá. A kullancsok  az aljnövényzetben, bokrokban, cserjésekben élnek, innen lesnek a gazdatestre - akár saját kertünkben, házunk udvarán is számítanunk kell rájuk.

Miért veszélyes?

A magyarországi kullancsok nem specializálódnak fajra, ami azt jelenti, hogy macskánkat, kutyánkat, egyéb kisállatunkat, de minket és gyermekeinket is érinti a probléma. A kullancs által terjesztett betegségek közül emberre az agyvelőgyulladás, kutyánkra a Babesiosis, a Lyme-kór pedig mindkettőnkre veszélyt jelent.

Mi a babézia (babesiosis)?

A babézia valójában egy egysejtű parazita, amely a Dermacentor Reticulatus alfajú kullancsok nyálmirigyében él. Miközben az apró kullancs vért szív kedvencünkből, nyálát az állat vérébe juttatja, megfertőzve a gazdatestet.

A véráramba került parazita toxinokat bocsájt ki, ami a vörös vérsejtek széthullását eredményezi.

A babesiosis-t eleinte nehéz felismerni, mert elmosódó tünetekkel kezdődik: bágyadtság, kedvtelenség, esetleg étvágytalanság, sápadás (a szem, nyelv és íny elfehéredése). Az első biztosan felismerhető tünet a barnás, vagy feketés vizelet: ha ilyet tapasztalunk állatunknál (még akkor is, ha egyébként más tünete nincs, viselkedése nem változott jelentősen), haladéktalanul vigyük állatorvoshoz, mert ebben a stádiumban már komoly veszélyben forog kutyánk élete! Ez a tünet valójában a széthullott vörösvérsejtek vizelettel való ürülése, állatunknak pedig speciális hatóanyagra van szüksége a folyamat visszafordításához.

Az idő előrehaladtával magas láz, sárgaság, idegrendszeri tünetek, veseelégtelenség jelenhet meg, s amennyiben nem kezeljük időben és megfelelő hatékonysággal a betegséget, úgy az napokon belül állatunk halálát okozhatja!

Jelenleg nem létezik védőoltás a Babesiosis ellen, így kiemelten fontos, hogy kellő odafigyeléssel és a megfelelő kullancsriasztó készítményekkel előzzük meg a fertőződést.

Mi a Lyme-kór?

A Lyme- kórt egy baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza, melyet a hazánkban is gyakran előforduló közönséges kullancs (Ixodes ricinus) hordoz és közvetít.

Hosszú lappangási ideje (a fertőzött csípéstől számított 2-5 hónap) és bizonytalan tünetei miatt a Lyme-kór felismerése igen nehéz. A legszembetűnöbb tünet kutyáknál a sántaság, izületi fájdalom és gyulladás, melyhez sokszor magas láz, levertség is társul, előrehaladott stádiumban pedig súlyos veseelégtelenség is felléphet, amely kezelés hiányában állatunk halálához vezethet.

A jó hír, hogy antibiotikumokkal viszonylag jól gyógyítható betegség, ami pedig még jobb, hogy létezik ellene védőoltás (kutyák és gazdáik számára is), melyet érdemes minden kutyának beadatni, hiszen-mint azt fentebb taglaltuk - bárhol találkozhatunk fertőzött kullancsokkal.

+1: Az agyvelőgyulladásról

Tekintettel arra, hogy kutyák és gazdáik a legtöbb esetben közös élettéren osztozkodnak, fontos említést tegyünk az agyvelőgyulladásról, mely a gazdákat fenyegeti. 

A betegség a fertőzött kullancs csípése után 7-14 nappal kezd tüneteket produkálni: láz, végtagfájdalom, gyengeség, fejfájás lehetnek a kezdő szimptómák. Ezt követően egy tünetmentes időszak kezdődik (ekkor a panaszok átmenetileg megszűnnek). A betegség második fázisa azonban ismét lázas állapotot idéz elő, a központi idegrendszer érintettsége miatt pedig felléphet apátia, memóriazavar, tarkómerevség, szédülés, hányás, előrehaladott állapotban bénulások. Nagyon fontos  a betegség korai észlelése, hiszen a halálozási arány 10% fölött van.

A legbizotsabb megoldás itt is a védőoltás, melyet feltétlenül érdemes magunknak beadatnunk, ha kutyánkkal kirándulni, csavarogni készülünk, sokat járunk bokros-cserjés zöldterületen. 

Hogyan védhetem meg kutyámat?

Ma már számtalan lehetőség közül választhatunk a kullancsok elleni küzdelemben: rengeteg gyártó kínál nyakörveket, spot-on készítményeket ( az állat lapockái közé, nyakára, hátára csepegtethető folyadék), az utóbbi időben pedig hazánkban is elterjedtek az ultrahangos kullancsriasztók.

Na de melyik a legoptimálisabb választás?

Nos, sosem mehetünk elég biztosra: az álalános nézet szerint a nyakörv és a spot-on együttes használata már kielégítő védelmet nyújt, sokak szerint viszont ezeket az ultrahangos távoltartóval együtt használva kapunk biztos védelmet.

Akármelyik verziót is választjuk, mindig figyeljünk oda rá, hogy valóban védelmet nyújt-e a készítmény: a legrövidebb hatóidejűek a spot-on-ok (általában 4-6 hét), sorban következő a nyakörv (általában fél-egy év), legtovább pedig az ultrahangos távoltartók gyártói garantálnak védelmet (általában egy év). Nagyon fontos figyelnünk, hogy mikor esedékes  nyakörvet cserélnünk, újra becsepegtetni kutyánkat, vagy lecserélni az ultrahangos készüléket, hiszen a csökkent hatóanyagkibocsátás, az elhasználódás teret enged a leleményes élősködőknek.

Kullancs van a kutyámban! Mit tegyek?

A szomorú igazság az, hogy nem létezik 100%-os védelem, akármilyen készítményt használjunk is- 100-ból, 1000-ből egy kullancs mindig meg fogja találni azt az egy pontot kutyánkon, ahol áttörheti a védelmet. Ezért rendkívül fontos, hogy a kritikus időszakban (márciustól novemberig) minden egyes séta után nézzük át kedvencünk szőrzetét megfelelő alapossággal!

Ha minden igyekezetünk ellenére kullancsot találunk kutyánkban, ne pánikoljunk, hanem igyekezzünk gyorsan, hatékonyan eljárni. Állatpatikákban, állatorvosi rendelőkben kaphatóak speciális, kullancseltávolító kanalak és csipeszek, melyekkel egyszerűen és biztonságosan távolíthatjuk el a már befúródott élősködőt. Amennyiben nem szeretnénk/tudjuk önállóan elvégezni a műveletet, haladéktalanul keressük fel állatorvosunkat, aki eltávolítja az élősködőt és minket is megtanít a helyes módszerre.

Amit minden körülmények között TILOS:

- kenőccsel, alkohollal, olajjal, bármivel kenegetni, áztatni, törölgetni a kullancsot és a környező bőrfelületet! Ezzel annyit érünk el, hogy a kullancs fulladozni kezd és hamarabb üríti a kórokozókat az állat vérébe

- szintén tilos kipukkasztani, összenyomni, mert az eredmény ugyanaz lesz, mint a kenegetésnél, a méreganyag hamarabb jut az állat testébe.

Amennyiben befúródott kullancsot fedeztünk fel kutyánkban, a gyors eltávolítás után fokozottan figyeljük a kutya viselkedését a következő pár hétben, hogy időben felfedezzük a lehetséges betegségek tüneteit!

Tombol a tavasz a Népligetben is! A panzióban élő kutyáinknak nagy szüksége lenne jó minőségű kullancs- és bolhairtó nyakörvekre (M, L méretekben) és Spot-On készítményekre (közepes-nagytestű kutyáknak), hiszen a parkban számtalan helyzetben találkozhatnak fertőzött kullanccsal. 

Az adományokat a Strázsa Kutyaiskolában személyesen, vagy postai úton lehet leadni. Mindennemű anyagi és tárgyi segítséget hálásan köszönünk kutyáink nevében is!

 

Prev Next

Miért éri meg önkénteskedni?

Sokan el sem tudják képzelni, hogy mi vesz rá embereket arra, hogy a legnagyobb hidegben...

Bővebben

Szánhúzót találtam! Mit csináljak?

Sajnos a szánhúzó kutyák és keverékeik természetüknél fogva hajlamosabbnak bizonyulnak a szökésre, kalandozásra, mint a...

Bővebben

KEDVES ÖRÖKBEFOGADÓINK!

Sajnos létszám stopot kell kimondanunk. Kétszer annyi kutya van nálunk, mint amennyi a kapacitásunk. A mentett kutyák panziós, etetési és orvosi költségei havi 600 ezer - 700 ezer forint körül járnak, amit egyszerűen képtelenek vagyunk fizetni, így muszáj kimondanunk, a jelenlegi állomány mellett nem tudunk újabb kutyát átvenni, így is még 6 kutya érkezik rövid időn belül alapítványunkhoz.


Kérjük, támogassátok alapítványunkat. HOGYAN?

 • a Támogatói klubon keresztül havi fix összeg utalásával,
 • Josera agilo vagy economy táp küldésével védenceink számára,
 • örökbefogadással,
 • támogatás utalásával a bankszámla számunkra vagy paypal címünkre,
 • virtuális örökbefogadással,
 • a jótékonysági vásár webshopból egy tárgy megrendelésével adományért cserébe.

KÉRJÜK SEGÍTSETEK, HOGY NE KELLJEN BEZÁRNUNK ALAPÍTVÁNYUNKAT. SAJNOS EZ A VESZÉLY VALÓS!

 • Bevételeink nincsenek, csak hatalmas kiadásaink.
 • Támogatás nélkül nem tud működni az alapítvány.
 • Ha mi nem leszünk, nem tudjuk mi lesz a rengeteg rászoruló szánhúzókutyával.

Bankszámla számunk: 10404742-50505249-49551019 K&H Bank
Nemzetközi bankszámlaszám: (IBAN) HU75 1040 4742 5050 5249 4955 1019,
Swift kód:OKHBHUHB
Paypal címünk: info@szanhuzoalapitvany.hu
Jótékonysági vásár webshopunk: https://www.facebook.com/alapitvanyaszanhuzokert/photos/…

SEGÍTS, HOGY SEGÍTHESSÜNK!

Üdvözlettel:
Dér Andrea
az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány Csapata nevében
www.szanhuzoalapitvany.hu
info@szanhuzoalapitvany.hu

Létszámstop

közösség  4623

segíts!

1%


TÖLTSD LE


NYOMTASD KI


NYILATKOZZ

ÉS KÜLDD!