2013. március 18. hétfő, 10:41

Melyik kutyának milyen eledelt?

Ehhez még fontos az ásványi anyagok egymáshoz mért aránya! Ha a kölyökkutyákat komplett eledellel etetjük, a túladagolás (pl. kalciummal és D3 vitaminnal) elkerülése érdekében ne adjunk ásványi anyagokat, stb-t tartalmazó adalékokat is!!
Ne etessük tetszés szerint! (Azaz ne adjunk annyit, amennyit a kutya kér, hanem az eledel mennyiségét tudatosan adagoljuk!)

Az ideális eledelmennyiség kimérésekor, különösen az átlagon felül gyorsan növő, és így „túl nagy”fiatal állatok esetén, nem annyira az állat pillanatnyi tényleges súlyát („tényleges súly”) kell alapul venni, hanem a korára és fajtájára jellemző „elvárt súlyt”. Ha egy túl nagy és túl súlyos kölyköt a tényleges súlya alapján etetünk, tovább támogatjuk a túl gyors növekedését.

A közepes és nagytestű fajták esetében az 5-6 betöltött hónaptól kezdve (pl. fogváltás után) oda kell figyelni arra, hogy az eledelnek ne legyen túl magas a fehérjetartalma. Ebben az életkorban már majdnem lezárul a fő növekedési szakasz, és fokozódó mértékben csökken a fehérjeszükséglet. A túl tartalmas táplálék árthat a csontoknak, ízületeknek és szalagoknak. Ezért ebben az életkorban ajánlatos átállni egy speciális, megfelelően mérsékelt fehérjetartalmú növendékkutya –eledelre.

Fontos a következetes etetés! Az etetés szoros kapcsolatban van a neveléssel és a falkabeli rangsorral. (Javaslatok: a lehető legkevesebb „nyalánkságot” adjuk a kutyának, a nasi falatokat ne adjuk „ok nélkül”, hanem az elvégzett teljesítményért, ne adjunk enni az asztalról, vezessük be rögzített étkezési időpontokat, étkezés után tegyük el a tálkát…)

Különösen a nagytestű fajták kölykei hajlamosak már kölyökkorban a túlzott mennyiségű táplálék felvételére, és így a túlsúlyra, és/vagy a túl gyors méretbeli növekedésre. Ez viszont a még nagyon puha csontok, porcok, ízületek és szalagok túlterheléséhez és ennek következtében csontosodási problémákhoz és porcsejtsérülésekhez vezethet. Ezáltal ismét csak keletkezhetnek ízületfejlődési zavarok különösen a könyök, váll és csípőízületben), a kutya elkezd sántítani. ezek a zavarok gyakran olyan megterhelőek, hogy a kezelés (legtöbbször műtét) ellenére tartósan lehetetlenné teszik a kutya bevonását a sportba legalábbis tartósan rontják életminőségét.

Speciális kölyökeledel:

Anyatej pótlására kölyöktejet: Pl. Baby Milk Probiotic-ot használunk. Az etetést kölyökkásával (Aufzucht) és/ vagy rögtön beáztatott, adott esetben pürésített kölyökkrokettel végezzük. Ezt követően ideális esetben beáztatott kroketteket adunk, amit azonban most már nem kell pürésíteni. később (kb.a 3-4 hónaptól) már szárazon is kínálhatjuk neki a krokettet.

A kifejlett kutyák számára készített termékekre való átállítás a kistestű fajtáknál kb.9 (12) hónapos korban, a közepes testű fajtáknál nagyjából 12.15 hónapos korban, és a nagytestű fajtáknál kb. 15-18 hónapos korban történik.

A kifejlett kutya:

Az eledel fajtáját mindig az életkor, a teljesítmény és az egyéni anyagcsere esetén lehet, hogy el kell térni ettől az ajánlástól! (pl.: allergia esetén- Supreme Irland vagy Supreme Neuseeland, emésztési problémáknál- Premum Croc Adult vagy Classic, túlsúlynál- Leicht Croq, stb.)

kifejlett kutya normális energiaszükséglettel (2 óra mozgás, normális vérmérséklet, jó alak)

PREMIUM CROC SUPREME Irland, SUPREME Neuseeland , NATURCROQ Original, NATURCROQ LAMM &REIS, NATURQROQ Balance, NATURCROQ XXL,CLASSIC

fokozott energiaszükségletű kifejlett kutya esetén (sok mozgás, élénk vérmérséklet, nagyon karcsú alak, sportkutyáknak és fokozott energiaigényű időszakokban, pl. verseny, vemhesség, szoptatás, esetleg betegségek után a felépüléshez) CHAMPION CROQ, NATURCROQ PLUS
    alacsony energiaszükségletű kutyáknak (kevés mozgás, nyugodt vérmérséklet, hajlam a túlsúlyra kasztrációt követően) LEICHT CROQ, SUPREME Toscana, NATURKROST
    kicsi, aktív, ill. nagyon élénk kutyáknak (fokozottabb anyagcsere= nagyobb igény!) MINI CROQ
    idősebb kutyáknak (kistestű fajták kb. 8-10 éves kortól, nagytestű fajták kb. 6-8 éves kortól) SENIOR-CROQ, NATURCROQ SENIOR

Figyelem!!

Készült a HAPPY DOG kölyök nevelési útmutató alapján. A cikkről bármilyen formában történő másolás és leközlése tilos a rendelkezésre bocsájtó írásos engedélye nélkül.