• image
 • image
 • image

Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

2013. március 18. hétfő, 10:39

Megérteni a kutyát! Első rész.

A kutyák bizonyos veleszületett viselkedési törvényeknek „engedelmeskednek", viselkedésüket, ezért nem lehet a mi értékítéletünk alapján rangsorolni.

 A nevelés és a tartás során gyakran követünk el olyan hibá­kat, amelyek a kutya rossz viselkedéséhez vezetnek, amit aztán helytelenül a kutyára vezetünk vissza. Pedig a kutya csak ösztönét követte. Nem ő, hanem az ember vétett hibát.

"A kutyám csak akkor hallgat rám, amikor akar"

A kutyanevelés elsősorban az ember és a kutya megfelelő kommunikációján alapszik. Ehhez Önnek meg kell tanul­nia, hogy megértse kutyája gondolkodásmódját" és ter­mészetes ösztöneit.

 A megfelelő nevelés egyik fontos feltétele az, hogy legyenek ismereteink a kutya tanulási magatartásáról. Biztosan Ön is ismeri sok kétségbeesett kutyatartó mondását: „A kutyám csak akkor hallgat rám, amikor akar".

Pontosan ez az eredményes nevelés egyik fontos alapelve: Arról van szó, hogy a kutyát rá kell bírni arra, hogy akarjon. A tanuláshoz és a cselekvéshez motivációra van szükség. A fajtának megfelelő, erőszakmentes kutyanevelés fő feladata ennek kialakítása.

A kutya nevelésének alapjai

Ha elvárjuk, hogy kutyánk parancsokat hajtson végre, akkor azokat megfelelően kell közölni vele.

A hosszú mondatoktól vagy kérdésektől, mint pl. „Nem mondtam, hogy megállsz?", tekintsen el. Adja meg a kutyának azt a reális esélyt, hogy megértse a parancsot, amelyben egy szót mindig ugyanarra a dologra használunk.

Ha a parancsot különösen hangsúlyozni szeretné, nem használ, ha hangosan kiált.

A kutyák nagyon jól hallanak, és a hangos kiáltást kellemetlennek, vagy akár büntetésnek is érezhetik. Mivel kutyánkat nem megbüntetni akarjuk, a parancsokat halkan, barátságosan, de határozottan, egy szóval adjuk meg. A parancsot kapcsolja össze kézjellel, pl. az ,01" parancsnál feltartott mutatóujjal. Kezdettől fogva szoktassa magát ahhoz, hogy minden hangjelzést csak egyetlenegyszer mondjon ki.

Ha a kutya ezeket semmibe veszi, azonnal reagálnia kell. Semmi esetre se tanulja meg a kutya, hogy Ön mindent há­romszor mond neki, míg el nem végzi a feladatot. Máskülönben ebből arra következtet, hogy Ön nem gondolja komolyan a parancsot. A kutyák nagyon érzékenyek az emberi hangra.

Természetesen nem szabad elmaradnia a dicséretnek, ha a kutya valamit jól végzett el. így kutyája hamarosan felfedezi Önben a szeretett falkavezért, akinek készségesen és szívesen engedelmeskedik.

 

  Az első feladatoknál tartson egy jutalomfalatkát közvetlenül a kutya orra fölé, és lassan vezesse azt a feje tetejére. Ahhoz, hogy továbbra is láthassa azt, a kutya le fog ülni. Ha megértette az összefüggést a feltartott mutatóujj és a cselekedete között, következhet a nyelvi parancs. Mondja a vezényszót barátságos hangon és elnyújtva.

 

Fekszik! „Fekszik", azt jelenti, hogy lefekszik és fekve marad, míg Ön egy másik parancsot nem ad. E parancs gyakorlása­kor kezdjen az ,01"-lel, fektessen a tenyerére egy jutalomfalatkát, és vezesse ezt a kezét a kutya orra előtt lassan a földre. Ha a kutya lefekszik, megkapja a jutalomfalatkát, és természetesen alaposan megdicsérjük. A gyakorlat látható jelzése a kinyújtott tenyér enyhe mozgatása föntről lefelé.

A kutya nevelését már három hetes kortól el lehet kezdeni. Ha egy kölyökkutya vagy egy men­helyi kutya kerül Önhöz, kezdje el az edzést az új környezetben eltöltött 2-3 nap után.


Korán kell elkezdeni... A kutya nevelését már három hetes kortól el lehet kezdeni. Ha egy kölyökkutya vagy egy menhelyi kutya kerül Önhöz, kezdje el az edzést az új környezetben eltöltött 2-3 nap után.

Prev Next

Miért éri meg önkénteskedni?

Sokan el sem tudják képzelni, hogy mi vesz rá embereket arra, hogy a legnagyobb hidegben...

Bővebben

Szánhúzót találtam! Mit csináljak?

Sajnos a szánhúzó kutyák és keverékeik természetüknél fogva hajlamosabbnak bizonyulnak a szökésre, kalandozásra, mint a...

Bővebben

KEDVES ÖRÖKBEFOGADÓINK!

Sajnos létszám stopot kell kimondanunk. Kétszer annyi kutya van nálunk, mint amennyi a kapacitásunk. A mentett kutyák panziós, etetési és orvosi költségei havi 600 ezer - 700 ezer forint körül járnak, amit egyszerűen képtelenek vagyunk fizetni, így muszáj kimondanunk, a jelenlegi állomány mellett nem tudunk újabb kutyát átvenni, így is még 6 kutya érkezik rövid időn belül alapítványunkhoz.


Kérjük, támogassátok alapítványunkat. HOGYAN?

 • a Támogatói klubon keresztül havi fix összeg utalásával,
 • Josera agilo vagy economy táp küldésével védenceink számára,
 • örökbefogadással,
 • támogatás utalásával a bankszámla számunkra vagy paypal címünkre,
 • virtuális örökbefogadással,
 • a jótékonysági vásár webshopból egy tárgy megrendelésével adományért cserébe.

KÉRJÜK SEGÍTSETEK, HOGY NE KELLJEN BEZÁRNUNK ALAPÍTVÁNYUNKAT. SAJNOS EZ A VESZÉLY VALÓS!

 • Bevételeink nincsenek, csak hatalmas kiadásaink.
 • Támogatás nélkül nem tud működni az alapítvány.
 • Ha mi nem leszünk, nem tudjuk mi lesz a rengeteg rászoruló szánhúzókutyával.

Bankszámla számunk: 10404742-50505249-49551019 K&H Bank
Nemzetközi bankszámlaszám: (IBAN) HU75 1040 4742 5050 5249 4955 1019,
Swift kód:OKHBHUHB
Paypal címünk: info@szanhuzoalapitvany.hu
Jótékonysági vásár webshopunk: https://www.facebook.com/alapitvanyaszanhuzokert/photos/…

SEGÍTS, HOGY SEGÍTHESSÜNK!

Üdvözlettel:
Dér Andrea
az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány Csapata nevében
www.szanhuzoalapitvany.hu
info@szanhuzoalapitvany.hu

Létszámstop

közösség  4623

segíts!

1%


TÖLTSD LE


NYOMTASD KI


NYILATKOZZ

ÉS KÜLDD!