• image
 • image
 • image

Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

Prev Next

SZÁNHÚZÓK A FELELŐS GAZDIKÉPZŐ PROJEKTBE…

A Budapesti Corvinus Egyetem végzős mesterszakos hallgatói közül néhányan nagyot álmodtak és egy szuper kezdeményezést indítottak el nemrég. Örömmel fogadtuk a felkérést, amikor megkeresték Alapítványunkat, hogy segítsük őket ebben...

Bővebben

Köszönjük nektek!

Köszönjük MINDAZOKNAK, akik adójuk 1%-val hozzájárultak az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány fajtamentő tevékenységéhez! A szánhúzó fajtamentés több éve működik sikeresen, rengeteg kutyusnak talált - talál gazdát, fizeti az állatorvosi költségeket,...

Bővebben

Lehet-e a kutyapanzió második otthona a …

Nyáron nyaralunk, télen telelünk… mit tegyek, ha nem vihetem magammal négylábú társamat? Lehet-e a kutyapanzió második otthona a kutyáknak? Bár a legtöbb kutyatulajdonos törekszik arra, hogy a család kedvencét, négylábú társukat (akár...

Bővebben
2016. december 31. szombat, 13:20

Kutyát. Normális vagyok. Pont én. 2. rész

Nagyjából ezeket a válaszokat adtam az ismerőseimnek amikor Doren már bevackolta magát hozzánk. Vagy inkább Doran, de a lényeget tekintve mindegy is, mert egy ilyen macsónál nem számít, hogy egy betű ide vagy oda. Miért pont ő, és miért nem egy fiatalabb? Talán csak annyi a lényeg, hogy a saját lehetőségeinkhez mérten és ahhoz ragaszkodva válasszuk ki a megfelelő kutyát. Neeem, nem lettem az előző rész óta szakértő, de ha nem vállaljuk túl magunkat, talán nem is érnek kellemetlen meglepetések

"Nem elbizonytalanodtam, elvesztem. Beismertem. Husky-t akarok..."

Doren a huskyTudom mire gondolnak, de most nincs igazuk csak majdnem. Hely van, kerítés van, illetve nincs, mert ezen még simán kimegy, ha akar. Ellenben sajnos épp nem volt pénz a kincstárban várfalat építeni. Sebaj, majd úgy neveljük, hogy ne legyen szökős. Elkezdtem kutyák után nézelődni, honnan, milyet, stb. Nem izgatott, hogy van-e törzskönyve, vagy, hogy mennyire tökéletes a testtartása, nem kiállítani akarom, nekem csak egy (nem ér röhögni) "egyszerű" de azért nem túlságosan egyszerű családi kutyára van szükségem.

Közben próbáltam még több információhoz jutni, minek következtében szembe jött egy hozzászólás valahonnan az internet mélyéről, ahol azt fejtegette valaki (sajnos a névre nem emlékszem), hogy első kutyának ez meglehetősen kemény dió tud lenni és érdemesebb inkább egy idősebb, nyugodtabb kutyát magunkhoz venni. Kemény kompromisszum, hiszen nincs meg az az öröm, hogy látom fejlődni kölyök korától kezdve, ráadásul jelentősen rövidebb az együtt tölthető idő... Nem arról van szó, hogy visszavonulót fújtam. Dehogy is! Ekkorra már olyan motivációm volt, hogy fejben már egy kölyök felnevelésével is megbirkóztam volna. Vagy akár hárommal is. Mi az nekem! Ha kutyát akarok, akkor bizony kutyán lesz. (Mintha nem is én lettem volna az aki pont ennek az ellenkezőjét vallotta éveken keresztül)

Na de… Azt hiszem, ez az a pont ahol nagyon reálisan kell magunkba nézni, illetve ez is egy olyan pont, ahol magunkba kell nézni. Vajon jobb-e egy olyan kutya, aki fiatal, de nem tudom lemozgatni (ennek minden következményével) vagy egy idősebb, akit már nem visz annyira vére és elég neki az a mozgás, amit biztosítani tudok neki? Biztosítani, mint sok egyebet. Táp, gyógyszer, mozgás, élettér, idő, stb. Elsőre könnyűnek hangzik, hiszen ilyenkor hajlamosak vagyunk félvállról venni minden olyan dolgot, ami bár nem kifejezetten negatívum, de az ilyen jellegű kutyák tartásának a velejárója. Hajlandó vagyok-e mondjuk ötkor kelni, hogy még munkába menet előtt elvigyem sétálni/lemozgatni? Nanáhogy! Sima ügy. Nem is kérdés igaz? És ha azt mondom, hogy szélben, esőben, hidegben, hétvégén is? Ugye, hogy nem is olyan egyszerű. Tehát megint ott tartunk, mint az előző rész elején. Nem a kutyán múlik. Rajtad múlik. (És még mindig nem vagyok ám szaki a témában, csak egy egyszerű gazdi.)

Egy apró pici sorompó állt már csak előttem, de éreztem azt is, hogy ezzel lesz a legkisebb gondom. Apránként azért csak előhozakodtam a tervekkel otthon is. Nem sok konkrétummal, hiszen abból nekem sem rogyadozott a raktár de arra tökéletesen megfeleltek, hogy a Főnök (lásd még: Feleség) is hajlandó legyen rábólintani az ügyre. Korábban amúgy is volt szó róla, hogy ha meg lesznek a megfelelő feltételei, akkor tarthatnánk kutyát (amiért anno nem voltam oda, de ha már kutya, akkor legyen valami vidám, bolondos eb és belegondolva már akkor is szóba került a husky)

Ekkor már ki volt könyvjelzőzve az Szánhúzó Alapítvány. Nekiültem és végigolvastam az összes kutya adatlapját. "Doren, az álompasi kitartóan várja az igazit!" Háháhhááá, egy igazi nőcsábász zsivány, fúúú a szeme sem áll jól. Ez kell nekem, egy ilyen kiöregedett nehézfiúval még simán elbírok majd. (Meg később majd az is kiderül, hogy ez a várakozásom nem teljesen fedte a valóságot :) A főnöknek szinte elég volt elküldeni a linket, néhány nap múlva, egy szombat délelőtt úton voltunk a Népligetbe. Nem konkrét céllal, csak ismerkedni, elvégre ha a kutya nem fogad el, akkor felesleges erőltetni a dolgot. Tudta a fene mi lesz. Kissé bátortalanul léptünk be a kapun, épp zajlott a kutyaiskola, így várnunk kellett egy kicsit. Már nem is emlékszem, hogy odaszóltunk-e előtte, hogy Doran miatt megyünk vagy csak betoppantunk. Mindenesetre izgatottan vártuk a séta idejét, és amikor előkerült a "vén" csirkefogó egészen meglepődtem rajta, hogy mennyire hamar összehaverkodtunk, pedig még kaja sem volt nálam.

Anikó jött velünk és elmondta mit lehet tudni Doranről és végre volt kitől megkérdeznem, hogy mennyire valósak a neten olvasott infóim. A séta végére ugyan kimondva nem lett, de érezhetően eldőlt, hogy nagyon szeretnénk ezt a kutyát. Kimondva már otthon lett. Még azon a hétvégén írtunk, hogy szeretnénk örökbe fogadni. Csak néhány fotót kellett küldeni a kertről, a kerítésről és teljesen úgy éreztem, hogy sínen vagyunk. Innen már nyugodtan várhatjuk a közelgő napot amikor elhozhatjuk Dorant. Na, ez a magabiztosság egy egész napig tartott, amikor hétfő délelőtt jött a hír, miszerint egy bazi nagy és friss lyuk tátong a kerítésen. Volt egy rönk vagy tönk, vagy inkább mondjuk úgy, hogy a törzs maradéka a földben nem messze a kerítéstől. Nos, amikor ezt kiszedte a markolós, sajnos úgy fordult, hogy ez lett a vége.

KutyakalauzAlig hittem el. Remek, jöhetne a kutya, erre itt egy lyuk, amin nemhogy ő, de egy elhízott dán dog is kényelmesen elfér. Nosza, munka után barkács áruház, zsákos beton, otthon bekeverés után épp visszük fel az anyagot, amikor elkezd cseperegni, aztán rendesen esni az eső. Elárulok valamit. Esőben betonozni egyrészt kifejezetten hangulatromboló, másrészt a hatékonysága sem az igazi, mert amíg taligában megkevert anyag folyamatosan hígul, addig a vérnyomás nagyjából hasonló ütemben emelkedik. Szerencsére másnap sikerült kijavítani. Ólomlábakon haladt az idő, már volt tál, nyakörv, póráz, majdnem minden beszerezve csak a ő nincs még itt. Mintha minden nap lassabban telt volna, de azért csak-csak eljött az a szerda délután, amikor mindenre „felkészülve” leparkoltunk a Strázsánál…

A kocsival amire általában kifejezetten háklis vagyok és amiben most kutyát fogunk szállítani. Valószínűleg nem bír majd magával és megrágja az ülést, vagy lehet, hogy nem is bírja az autózást és összerókáz nekem mindent, de hát gyalog mégsem vihetjük haza. De nem volt semmi gond. Leszámítva egyet. Mire nem gondoltam? Igen, a szőrre. És tekintve, hogy minden érdekelte, ami odakint történik, ezért tisztességesen össze is szőrözte a kocsit miközben helyezkedett. Oké, majd ki lesz porszívózva, aztán ha a bundája is ki lesz fésülve, akkor nem lesz ez akkora baj. Ahha, mit nem vettünk? Fésűt :) .

Megmondom őszintén. Amikor hazaérkezés után ott lihegett és lassan megnyugodott a terasz kanapéján még nem tudtam, hogy ennyi mókás dolog fog történni velünk, de az már egy másik történet. Azt ellenben el kell ismerjem. Akár fiatal, akár idősebb a kutya; ha nem vállaljuk túl magunkat, akkor tényleg „Sokkal több örömöt ad, mint amennyi teendővel jár”.

(Bajkai Gábor)
Prev Next

Miért éri meg önkénteskedni?

Sokan el sem tudják képzelni, hogy mi vesz rá embereket arra, hogy a legnagyobb hidegben...

Bővebben

Szánhúzót találtam! Mit csináljak?

Sajnos a szánhúzó kutyák és keverékeik természetüknél fogva hajlamosabbnak bizonyulnak a szökésre, kalandozásra, mint a...

Bővebben

KEDVES ÖRÖKBEFOGADÓINK!

Sajnos létszám stopot kell kimondanunk. Kétszer annyi kutya van nálunk, mint amennyi a kapacitásunk. A mentett kutyák panziós, etetési és orvosi költségei havi 600 ezer - 700 ezer forint körül járnak, amit egyszerűen képtelenek vagyunk fizetni, így muszáj kimondanunk, a jelenlegi állomány mellett nem tudunk újabb kutyát átvenni, így is még 6 kutya érkezik rövid időn belül alapítványunkhoz.


Kérjük, támogassátok alapítványunkat. HOGYAN?

 • a Támogatói klubon keresztül havi fix összeg utalásával,
 • Josera agilo vagy economy táp küldésével védenceink számára,
 • örökbefogadással,
 • támogatás utalásával a bankszámla számunkra vagy paypal címünkre,
 • virtuális örökbefogadással,
 • a jótékonysági vásár webshopból egy tárgy megrendelésével adományért cserébe.

KÉRJÜK SEGÍTSETEK, HOGY NE KELLJEN BEZÁRNUNK ALAPÍTVÁNYUNKAT. SAJNOS EZ A VESZÉLY VALÓS!

 • Bevételeink nincsenek, csak hatalmas kiadásaink.
 • Támogatás nélkül nem tud működni az alapítvány.
 • Ha mi nem leszünk, nem tudjuk mi lesz a rengeteg rászoruló szánhúzókutyával.

Bankszámla számunk: 10404742-50505249-49551019 K&H Bank
Nemzetközi bankszámlaszám: (IBAN) HU75 1040 4742 5050 5249 4955 1019,
Swift kód:OKHBHUHB
Paypal címünk: info@szanhuzoalapitvany.hu
Jótékonysági vásár webshopunk: https://www.facebook.com/alapitvanyaszanhuzokert/photos/…

SEGÍTS, HOGY SEGÍTHESSÜNK!

Üdvözlettel:
Dér Andrea
az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány Csapata nevében
www.szanhuzoalapitvany.hu
info@szanhuzoalapitvany.hu

Létszámstop

Hírlevél feliratkozás

szanhuzo RT @DublinAirport: Highs of 28C in the Ionians in June. Win 2 flights to Athens with @aegeanairlines. Just FW & RT to enter. #DUBAthens htt…
szanhuzo Tavaszi Örökbefogadó nap és Kutyás családi nap! – Ne hagyd otthon a kutyádat sem! ;) http://t.co/fPOdtOEL8e
szanhuzo Bolondgomba házhoz szállítással, avagy Henry költözne! http://t.co/jQvxiD8maz
szanhuzo Yeti, a mindig jókedvű “Don Juan”, szerető otthonát keresi http://t.co/69h7pbvY71
szanhuzo Kiürült védenceink éléskamrája! Kérjük, segíts. http://t.co/3YOijhEHfD

közösség  4623

segíts!

1%


TÖLTSD LE


NYOMTASD KI


NYILATKOZZ

ÉS KÜLDD!